Materialer
Metall er en fellesbetegnelse for metalliske grunnstoff eller legeringer av disse.
Metaller kan ha forskjellige egenskaper.
De fleste metallene er seige og lar seg derfor bearbeide eller valse til tynne plater og trekke ut til tynne tråder. På fasader bruker vi kobber, sink, aluminium og stål. Felles for alle er at de er holdbare i mange år og trenger lite vedlikehold. Under finner du mer informasjon om de forskjellige metallene.
Aluminium
Når letthet, fargevalg og miljø spiller en rolle blir bruken av aluminium kanskje det rette valget.
Aluminium er et meget anvendelig materiale til bruk i fasader, taktekking, profiler og beslag. Materialet har en lav egenvekt og er korrosjonsbestandig.
Aluminium kan lett bearbeides til ønsket form. Noe som gjør at det er nesten ubegrensede muligheter for bruk. Det kan lakkeres, elokseres eller brukes ubehandlet. Dette gjør at man står fritt i valg av farger og uttrykk. Egenvektern for aluminium er ikke mer enn 2,8 kg pr m2 for en 1 mm plate. Aluminium kan gjenvinnes i det uendelige uten at egenskapene forandres.
I tillegg er aluminium et verdifullt metall selv som skrap til gjenbruk. Nyere studier har vist at opp til 93 prosent av aluminiumen som blir brukt i byggeindustrien, kan resirkuleres.
Kobber
Kobber er et tidløst metall som formes av tiden. Kobber har vært brukt til tak og fasade siden 15-1600 tallet, faktisk helt tilbake til 1200-tallet. Erfaring i teknikk og bruk er derfor lang.
Kobber er uløselig i vann (H2O) men oksiderer i kontakt med luft. I tørt klima (liten luftfuktighet) får kobber en tilnærmet usynlig hinne som stanser videre oksidasjon. I fuktig luft oksiderer kobberet og lager først en brun patina som med årene går over mot grønn patina. Den grønne hinnen beskytter kobberet mot videre forvitring av metallet. Kobber er glimrende til bruk på tak og fasade. Det er helt vedlikeholdsfritt, enkelt å bearbeide og har lang levetid. På vegg vil den mørk brune fargen holde seg gjenom årene pga lite nedbør og at fasaden tørker fort. På tak kommer den grønne fargen til syne etter ca 20 år. Det er fordi det her er mer nedbør som påvirker patineringsprosessen. Patineringsprosessen varierer også fra sted til sted.
Kobber forvitrer med 0,1 mm pr 100 år. Vi snakker derfor om en levetid på flere hundre år.
Sink
Sink er et klassisk byggemateriale som er vedlikeholdsfritt. Det kan leveres i flere fargekombinasjoner.
Sink er lett å forme og egner seg meget godt til taktekking og fasade. Med sink på tak og fasade, kan en skape sitt eget personlige uttrykk. Sink danner sin egen patina og skal ikke, som andre fasader, vedlikeholdes - den skal bare nytes. Med sink kan en lage spennende fasader og flotte tak med levetid opp mot 100 år og lenger.
Sinken finnes i flere varianter som:
Valseblank:
Det klassiske materialet for alt blikkenslagerarbeid i false- og loddeteknikk. Naturlig patina som dannes av værpåvirkning, beskytter materialet og gjør vedlikehold og stell overflødig.
Forpatinert blågrå:
Materialet som er "forpatinert" fra fabrikk, sikrer at overflaten straks får det blågrå utseendet. Forpatinert blågrå anbefales særlig til utseendemessig krevende tak- og fasadeflater, deksler og takrennesystemer. Fasader bør helst alltid utføres med forpatinert blågrå.
Forpatinert skifergrå:
Med overflatekvaliteten "forpatinert skifergrå", er det også en mørk variant av sitt økologiske materiale. Dette umiskjennelige utseendet, de mangfoldige utformingsfordelene og de velprøvde bearbeidingsegenskapene gjør forpatinert skifergrå forutbestemt til prosjektering og realisering av fremragende metalliske bygninger og tilbehør.
Stål
Stål er en legering med jern og karbon som de primære legeringselement.
En klassisk definisjon er at stål er jern-karbonlegeringer med opptil 2,1 prosent karbon. Karbonet gjør stålet sterkere ved å legge seg interstitielt mellom jernatomene i krystallgitteret (med interstitielt menes at de ligger fullstendig mellom), slik at det ikke er direkte kontakt mellom jernatomene. Dermed hindres jernatomene i å gli i hver sin retning, og legeringen blir hardere enn rent jern. Karbonatomene vil også påvirke fasetransformasjonene i metallet, slik at stålet blir mer herdbart.
Andre legeringselementer kan være mangan, krom eller nikkel. Når karboninnholdet i jern overstiger 2,1%, blir dette betegnet som støpejern.
Det finnes flere typer stål. De mest vanlige er:
• Konstruksjonsstål
• Rustfritt stål
• Høyfast stål
• Verktøystål
• Støpestål
• Fjærstål
• Varmebestandig stål
Kompositt
Kompositt er et sandwichprodukt som er velegnet til bruk i fasader. Produktet har en høy stivhet som gjør at fasaden får fine stramme linjer. Det fås i flere farger og tykkelser.
Kompositt har en sandwichkonstruksjon på 2 stk 0,5 mm tykke aluminiumsplater, en på hver side av kjernematerialet som består av polyethylene.
Overflaten er lakkert med våtlakk PVDF Kynar 500 2-lags coat, hvilket gir svært god vær- og korrosjonsbestandighet. Fasaden får en perfekt planhet, ingen tegn til bukling, kun rene og plane overflater. Dette er sågar en av produktets fremste egenskaper sammen med vektbesparelse og bearbeidingsvennlighet.
Platene kan monteres som plane plater, eller de kan freses og knekkes som paneler.
Utvalget av farger, tykkelse og format er stort.